Ce inseamna “HOLISTIC”

Termenul holistic reprezintă un concept care privește un lucru sau o ființă ca fiind mai mult decât o simplă sumă a părților sale. Acest termen a fost inventat încă din anul 1926 de către Jan Christian Smuts (1870-1950), om politic, filozof, om de știință și militar de origine sud-africană. Conform lucrărilor sale științifice, Holismul se concentrează pe schimbările dinamice ale părților pentru a forma un întreg.

Conceptul de holism a fost prezentat de către Smuts ca fiind „principiul suprem al Universului”, de aceea, medicina holistică, precum și abordarea holistică a vieții ia în considerare faptul că individul poate fi văzut ca fiind format din multe părți distincte:

  • Fizic: Aceasta se referă la corpul fizic al individului, care include structura anatomică, nevoile fiziologice și condiția fizică generală, respectiv puterea, rezistența și flexibilitatea fizică.

  • Mental: Aceasta se referă la partea cognitivă a individului, care implică atât modul de gândire, cât și procesele cognitive, raționamentul, memoria și abilitățile de învățare. Acest aspect este legat de modul în care individul poate să perceapă lumea din jurul său.

  • Emoțional: Acest aspect se referă la sentimentele și reacțiile emoționale ale individului în diferite situații de viață, dar și față de anumite persoane sau evenimente. Această parte include emoții pe care le putem eticheta ca fiind pozitive sau negative, de exemplu: iubirea, bucuria, tristețea, furia, frica.

  • Spiritual: Aceasta este partea care se referă la convingerile, valorile și conexiunea fiecărui individ cu energia vieții pe care o putem numi Dumnezeu, Univers, Sursa Divină, precum și alte denumiri ce diferă în funcție de credințele și tradițiile religioase ale oamenilor. 

Astfel, toate aceste părți ale individului sunt interconectate și se influențează reciproc. De exemplu, starea emoțională a unei persoane poate afecta sănătatea fizică, gândirea și percepția spirituală asupra lumii. În același timp, credințele și valorile spirituale pot influența modul în care o persoană gestionează și interpretează emoțiile, dar și gândurile pe care le are. Toate aceste aspecte și elemente formează întregul, respectiv individul format din mai multe componente care interacționează și se influențează reciproc pentru a forma identitatea și experiența unică a fiecărei persoane.

ce inseamna holistic

Scurta istorie medicina holistica

Originea medicinei holistice datează din antichitate, fiind influențată de filozofia lui Hipocrate (unul dintre părinții medicinei) și de alte mijloace terapeutice medicale. Termenul "holism" a fost introdus de Jan Christian Smuts în 1926, iar în anii '70, această abordare a devenit mai cunoscută, oamenii revenind la ea în căutarea unor alternative în ceea ce privește menținerea sănătății și vindecare bolilor. Astăzi, medicina holistică se concentrează pe așa numita prevenție a afecțiunilor fizice, considerând-o un obiectiv principal al îngrijirii medicale.

Ce este medicina holistica?

Medicina holistică este o metodă de îngrijire medicală care tratează individul ca un întreg, luând în considerare atât aspectele fizice, cât și cele mentale, emoționale și spirituale ale unei persoane pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor. Un principiu fundamental al acestei abordări este că bunăstarea fizică, mentală, emoțională și spirituală sunt toate importante pentru sănătatea generală. Atunci când unul dintre aceste aspecte este dezechilibrat, întregul corp poate fi afectat.

Medicina holistica si medicina conventionala

Medicina convențională se bazează pe dovezi științifice solide și tratamente testate și aprobate de medici specialiști. Tratamentele medicale sunt orientate în principal către gestionarea și ameliorarea simptomelor, dar în multe situații medicina convențională este cea care salvează vieți. 

Pe de altă parte, medicina holistică este mai accesibilă și se concentrează pe promovarea stării generale de bine a individului. Cu toate acestea, produsele și tratamentele utilizate nu sunt întotdeauna reglementate, iar existența studiilor și a testelor care să demonstreze eficacitatea lor poate fi limitată. De asemenea, este important să se înțeleagă că faptul că un produs "natural" nu garantează automat faptul că este sigur.

Așadar, atât medicina convențională, cât și medicina holistică au avantaje și riscuri, iar alegerea sau menținerea unui echilibru între ele depinde de preferințele individuale și de nevoile specifice, precum stilul de viață care poate fi:

  • Stil de viață sănătos;

  • Stil de viață prost;

  • Stil de viață digitalizat;

  • Stil de viață fără adăpost;

  • Stil de viață boem;

  • Stil de viață aventurier;

  • Stil de viață nomad;

  • Stil de viață corporativ;

  • Stil de viață rural;

  • Stil de viață urban;

  • Stil de viață în sigurătate personală și socială.

Toate informațiile de mai sus sunt prezentate într-o manieră transparentă cu scop informativ.

Să te simți bine în pielea ta presupune să ai mereu grija de tine!

Previous
Previous

Exfolierea pielii (gomaj) - Beneficii

Next
Next

De ce avem nevoie de consiliere filosofica?