Exfolierea pielii (gomaj) - Beneficii

Exfolierea pielii este un proces de îndepărtare a celulelor moarte și a excesului de sebum. Află în rândurile de mai jos ce presupune exfolierea pielii, dar și câteva trucuri pentru un gomaj reușit!

CE INSEAMNA EXFOLIEREA PIELII

Exfolierea pielii sau gomajul este o simplă procedură de îndepărtare și curățare a excesului de sebum, precum și a celulelor moarte și puncte negre sau de grăsime. Termenul de gomaj provine din limba franceză gommage care înseamnă a șterge, a exfolia, a degresă, iar procedeul în sine este un tratament utilizat de secole, dar care se practică și astăzi destul de frecvent datorită beneficiilor pe care le aduce asupra pielii corpului. 

Descuamarea sau Exfolierea pielii

Comparativ cu exfolierea pielii, descuamarea se referă la o desprindere a anumitor segmente din stratul superior al epidermei ( acestea pot să apară sub formă de scuame de diferite dimensiuni, mai mici sau mai mari). Procesul de descuamare are loc doar dacă pielea a fost lezată, iritantă sau este deshidratată.

În toate aceste cazuri, pielea este afectată și va fi nevoie de o îndepărtare a scuamelor prin diverse metode simple și naturale de exfolierea pielii, cum ar fi: un prosop moale înmuiat în apă caldă și puțin ulei de corp hidratant, fie cu ajutorul unui scrub care să conțină particule abrazive foarte mici pentru a nu irită pielea.

În funcție de cauzele care au dus la descuamarea pielii, trebuie să știți cum le puteți evita. De exemplu, dacă:

  • Descuamarea pielii are loc în anotimpul rece din cauza temperaturii scăzute de afară în comparație cu temperatura uscată din casă, atunci puteți folosi un umidificator în casă pentru a umezi încăperea. În plus, puteți evita descuamarea pielii (de pe față sau corp) dacă folosiți în permanentă o crema hidratantă sau un unt de corp. Totodată, un bun remediu este să folosiți eșarfe, fulare sau orice alt tip de protecție, de exemplu mănuși pentru mâini pentru a va proteja obrajii de temperaturile scăzute și de vânt.

  • Descuamarea pielii în urmă utilizării unor produse iritante poate fi remediată după ce ați încetat folosirea acelui produs sau produse. Totodată puteți aplică local o crema hidratantă pentru a reface bariera cutanată a pielii.

exfolierea pielii gomaj importanta si beneficii

De ce este necesara exfolierea pielii?

Exfolierea pielii aduce numeroase beneficii pe care multe produse cosmetice nu le pot oferi. De exemplu:

  • Curăță porii în profunzime: Prin îndepărtarea pielii moarte și a altor impurități, exfolierea poate preveni formarea petelor albe și a punctelor negre, ambele fiind probleme dificile pentru mulți. Pielea moartă blochează porii, iar exfolierea ajută la curățarea acestora, lăsând-o curată, proaspătă și catifelată;

  • Prevenirea acneei: Exfolierea deblochează porii și poate reduce apariția acneei. Această metodă stimulează și regenerarea celulară, contribuind la îmbunătățirea texturii pielii;

  • Stimulează circulația și susține drenajului limfatic: Exfolierea stimulează circulația sângelui și este benefic pentru eliminarea toxinelor, contribuind la menținerea sănătății pielii;

  • Stimulează sinteza de colagen: Exfolierea periodică poate îmbunătăți elasticitatea și fermitatea pielii.

Alte beneficii ale exfolierii pielii

  • îmbunătățește circulația sângelui;

  • vindecă aspectul de coajă de portocală;

  • menține un aspect natural strălucitor al pielii;

  • ajută la absorbției substanțelor nutritive din cremele hidratante și seruri;

  • tonifiază pielea.

Metode de exfoliere a pielii

  • Exfoliere cu cafea: Combinați puțină cafea cu zahăr brun, miere și ulei de masline pentru a obține un exfoliant revitalizant;

  • Exfoliere cu mălai: Mălaiul și uleiul de masline se combină pentru a crea un exfoliant delicat potrivit pentru toate tipurile de piele;

  • Exfoliant cu bicarbonat: Bicarbonatul de sodiu și uleiul de cocos formează o pastă eficientă pentru exfolierea tenului și a corpului.

Sfaturi pentru o exfoliere reusita

  • Faceți un duș cald înainte de exfoliere pentru a deschide porii;

  • Aplicați scrubul și masați pielea cu mișcări circulare;

  • Nu frecați prea tare pielea și evitați zonele iritate sau sensibile;

  • Aplicați o cremă hidratantă după exfoliere pentru a menține pielea catifelată.

Posibile riscuri si contraindicatii

Evitați exfolierea dacă aveți arsuri solare, piele sensibilă, răni deschise sau alte probleme dermatologice. Consultați un specialist dacă aveți probleme de sănătate ale pielii sau alte condiții medicale.

Toate informațiile de mai sus sunt prezentate într-o manieră transparentă cu scop informativ.

Să te simți bine în pielea ta presupune să ai mereu grija de tine!

Previous
Previous

Nevoia de control - ce este si cum o putem gestiona

Next
Next

Ce inseamna “HOLISTIC”