Sparanghel

Cu un gust fin și aspect elegant, sparanghelul este una dintre cele mai bogate legume din punct de vedere nutrițional. Folosit încă din Antichitate pentru proprietățile sale terapeutice, sparanghelul este bogat în vitamine, antioxidanți și compuși detoxifianți. Este recomandat în diete echilibrate, mai ales primăvara, când corpul are nevoie de susținere în procesele naturale de curățare și regenerare celulară.

o istorie regala despre sparanghel

Primele mențiuni ale sparanghelului datează din Egiptul Antic, unde era cultivat pentru efectele sale diuretice. Romanii îl apreciau pentru proprietăți tonice și îl conservau pentru iarnă, iar în Evul Mediu, sparanghelul era considerat un aliment de lux, rezervat regilor și nobililor. Astăzi, sparanghelul este un ingredient-vedetă în bucătăria mediteraneană bogat în nutrienți benefici pentru organism.

Beneficii consum sparanghel

  • Detoxifiere naturală – datorită conținutului de asparagină, sprijină funcția renală și ajută la eliminarea toxinelor;

  • Bogat în antioxidanți – luteină, zeaxantină, vitamina C și E susțin sănătatea celulară și sistemul imunitar;

  • Surse valoroase de acid folic – important pentru femeile însărcinate și pentru echilibrul hormonal;

  • Stimulează digestia – datorită fibrelor și efectului ușor diuretic, reduce balonarea și susține flora intestinală;

  • Susține sănătatea cardiovasculară – conține vitamina K și potasiu, esențiale pentru inimă și tensiune arterială.

Cum sa gatesti sparanghel

  • Fiert sau aburit ușor, timp de aproximativ 3-5 minute, pentru a-și păstra textura crocantă și nutrienții;

  • Sotat în ulei de măsline sau ghee, ideal cu usturoi, lămâie sau semințe;

  • Copt la cuptor, cu sare de mare și condimente aromatice – perfect pentru salate calde sau garnituri;

  • În supe cremă, omlete sau tarte sărate.

sparanghel beneficii revista holistica

Sparanghelul susține sănătatea cardiovasculară datorită conținutului bogat vitamine și nutrienți esențiali pentru o inimă sănătoasă.

Sparanghel congelat

Pentru o conservare corectă care să-i păstreze gustul și textura, sparanghelul poate fi pus la congelat astfel:

  1. Se spală bine sub apă rece, apoi se taie cam 2 cm din capătul lemnos.

  2. Poți congela firele întregi de sparanghel sau le poți tăia în bucăți de 3-5 cm, după preferință și spațiu de stocare.

  3. Pentru a-i păstra culoarea, textura și enzimele fierbe o cantitate potrivită de apă și separat pregătește un bol cu apă rece și gheață. Pune sparanghelul în apa clocotită și lasă la fiert timp de 2 minute (firele subțiri), 2 minute (firele groase), apoi transferă firele de sparanghel în bolul cu apă rece și gheață pregătit. Scurge bine și șterge firele de sparanghel cu un prosop curat sau cu hârtie absorbantă. Apoi, așează-le într-un singur strat pe o tavă și pune-le la congelator. Sparanghelul congelat se păstrează foarte bine până la 8-10 luni.


În Revista Holistică BEAUTÉ toate informațiile sunt prezentate într-o manieră transparentă, având un scop informativ.

Previous
Previous

Ashwagandha

Next
Next

Terapia prin muzica