Fulgi de ovaz

Ovăzul este un aliment modest ca prezență, dar uriaș ca valoare nutrițională. Folosit de mii de ani ca bază în alimentație, ovăzul a fost apreciat nu doar pentru sațietatea pe care o oferă, ci și pentru beneficiile asupra sănătății intestinale, nivelului de energie și echilibrului hormonal. În contextul unei alimentații moderne, el revine în prim-plan ca un adevărat superaliment.

ovazul scurta istorie

Ovăzul este cultivat încă din Antichitate în zonele din nordul Europei. Dacii și celții consumau terci de ovăz în combinație cu miere, plante aromatice și fructe de pădure. În medicina populară, era folosit și extern sub formă de cataplasme pentru piele iritată sau răni. În medicina ayurvedică, ovăzul este considerat hrănitor pentru sistemul nervos, fiind recomandat în perioadele de stres sau epuizare.

Beneficiile consumului de ovaz

  • Susține digestia și sănătatea intestinală: Ovăzul este bogat în fibre solubile (în special beta-glucani), care susțin flora intestinală și contribuie la un tranzit sănătos;

  • Stabilizează glicemia: Datorită fibrelor și eliberării lente a carbohidraților, ovăzul este ideal pentru menținerea unui nivel constant al zahărului în sânge;

  • Contribuie la sănătatea inimii: Beta-glucanii reduc nivelul colesterolului rău (LDL), contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare;

  • Oferă energie de durată: Fiind bogat în carbohidrați complecși, ovăzul este o alegere excelentă pentru micul dejun sau înainte de efort fizic;

  • Sprijină echilibrul hormonal la femei: Ovăzul conține lignani, compuși cu efecte blânde de reglare hormonală, fiind util mai ales în perioadele de ciclu neregulat sau premenopauză.

ovaz revista holistica

Ovăzul este un superaliment pentru energie, digestie și echilibru hormonal.

Cum se consuma ovazul

  • Terci de ovăz (porridge) – cu lapte vegetal, fructe proaspete, semințe și miere;

  • Overnight oats – ovăz hidratat peste noapte cu iaurt sau lapte vegetal, perfect pentru micul dejun;

  • Smoothie-uri – fulgii de ovăz pot fi adăugați în blender pentru a obține o textură cremoasă;

  • Batoane sau biscuiți de ovăz – ideale ca o gustare sănătoasă între mesele principale ale zilei.

Precautii si contraindicatii consum ovaz

Ovăzul nu conține gluten în mod natural, dar poate fi contaminat în procesare. Persoanele cu boală celiacă trebuie să opteze pentru ovăz certificat fără gluten. În cantități foarte mari, consumul de ovăz poate cauza balonare sau disconfort digestiv mai ales la persoanele au o sensibilitate mai crescută la fibre.


În Revista Holistică BEAUTÉ toate informațiile sunt prezentate într-o manieră transparentă cu scop informativ.

Previous
Previous

Somn odihnitor

Next
Next

Jurnalul recunostintei pentru copii si adolescenti