INTERVIU CU ROXANA GUZU
Makeup Therapist&Yoga Face Trainer
Transformarea începe cu tine, ne spune Roxana Guzu!
Andreea Enache: Ce te-a inspirat să creezi cursurile de Makeup Therapy și care este filosofia din spatele acestui concept?
Roxana Guzu: "TE IUBESC, ROXANA! TU CHIAR ESTI FRUMOASĂ!", a fost factorul declanșator de a crea cursurile de Makeup Therapy. Acestă vorbă, am auzit-o în urmă cu 7 ani, într-o perioadă în care nu eram într-o relație foarte bună cu mine și a venit după o lungă suferintă.
Totul a început în anul 2016, când eram o femeie împlinită, cu un job pe care credeam că-l iubesc. Eram acolo unde societatea dorește să te poziționeze, câștigam suficient, încât să duc o viață fără griji, muncind foarte mult, aveam o casă, aveam un soț, aveam tot ce-mi doream, dar într-o zi s-a produs inevitabilul. Am intrat în burnout. Este momentul acela în care simți cum mori, când nu mai poți să te deconectezi și să separi viața personală de cea profesională. Când faci un mixt nebun și tu crezi ca ești în fluxul vieții. Corpul meu începuse să somatizeze.
M-am născut cu o boala rară care nu avea leac. La început credeam că nu o am sub control, însă cu timpul mi-am dovedit mie însămi că m-am înșelat. Pe atunci, intrasem într-o relație de succes cu SMURD-ul, aveam întalnire săptămânală, o relație stabilă pentru că venea și mă lua, ba de la birou, ba de acasă, de oriunde mă aflam. La fiecare vizită la medic, veștile erau din ce în ce mai triste. În urma unor investigații mai aprofundate, am primit o veste, pe care am simțit-o că pe o săgeată în inimă. Mi s-a spus că va trebui să fac un bypass pentru că arterele mele de la inimă s-au acoperit și mai funcționez prin niște vase, care s-au format în timp și au preluat funcțiile inimii. Nimic nu este întâmplător. Arterele mele obosiseră și au zis că își iau o pauza, și au venit aceste vase care au preluat munca lor. Noroc meu a fost că am fost o femeie activă toată viața și așa s-au format vasele de sânge. Am mers la cei mai buni medici și toți îmi spuneau că va trebui să intervină urgent pentru că pot muri și de la un strănut, însă am refuzat operația. Am luat o decizie drastică, de a renunța la job, la confortul meu financiar, la a fi independentă financiar. Mi-am zis ca voi supraviețui pentru că nu sunt singură și îl am pe soț alături. Dar la câteva luni, el a decis să mă părăsească și am fost nevoită să renunț și la tratamentul medicamentos pentru că nu mai aveam bani cu ce să-l cumpăr.
Totul se ruinase în viața mea. Sănătatea, căsătoria, jobul. Eram în punctul 0.
Nimeni nu mă înțelegea prin ce trec, lumea mă judeca și nu empatiza cu mine. Aveam nevoie în momentele acelea ca cineva să mă înțeleagă prin ce trec, dar nu erau oamenii potriviți. Am decis să rup legătura cu toți, inclusiv cu familia și am intrat într-o izolare. Am petrecut timp cu mine, am trecut prin toate stările... șocul, negarea, furia, tristețea, durerea, dezamăgirea. Am început să mă cert privindu-mă în ochi în oglindă, judecandu-mă. Mă vedeam eu cu adevărat. Mă priveam în ochi în cea mai grea perioadă din viața mea. Aveam nevoie de încurajare și nu avea cine să mi-o dea și m-am gândit cum și ce să fac. Apoi, m-am întrebat: "Unde mă duc eu prima oară când mă trezesc? În baie." Și am decis, să-mi pun stickere cu mesaje motivaționale, chiar pe oglinda din baie ca să-mi încep ziua cu un gând bun. După tot ce mi se întâmplase, la câteva luni, într-o dimineață, în timp ce mergeam spre sală pe bicicletă, m-a accidentat o mașină pe trecerea de pietoni pentru a 4-a oară în viața mea. A fost cel mai urât accident dintre toate, însă nici acesta nu m-a doborât. Am avut zile să trăiesc și să mă recuperez tot singură, în casă, citind mesajele din baie de pe oglindă. Timpul vindecă, iar practica cu oglinda, a funcționat.
Am înțeles că Viața nu este urâtă, ci este oglinda mea, reflexia mea din oglindă.
Atragem ceea ce proiectăm. Am învățat să-mi schimb proiecția și am început-o prin practica cu oglinda. Până să încep această practică cu oglinda, eu nu am avut stimă de sine. Mi-a fost tăiată din fașă, iar fostul soț avea un umor mai ciudat, spunandu-mi în glumă, cât de nereușită sunt. Într-o seară mă pregăteam ca să ies în oraș și pentru prima dată am fost conștientă de mine și de machiajul pe care mi-l făceam, iar în final mi-am aplicat rujul roșu. Îți aduci aminte de cuvintele pe care ți le-am spus mai devreme? Acele cuvinte mi-au fost spuse de reflexia mea din oglindă. Atunci mi-a apărut zâmbetul pe buze și mi-am zis că machiajul este o terapie. Așa s-a născut Makeup Therapy. Oglinda a fost un instrument puternic pentru mine, care mi-a schimbat viața. Ea a fost puntea de trecere de la Roxana fără încredere, fără respect de sine și fără iubire de sine, la Roxana asumată, cu limite și vulnerabilă. M-a ajutat să văd părți din mine, pe care le țineam ascunse.
Așadar, eu sunt creatoarea conceptului Makeup Therapy, pe care l-am creat pentru femeia autentică, care dorește să se reinventeze și să-și acceseze frumusețea de la interior și să o evidențieze la exterior, chiar și cu un minim de machiaj aplicat. Cursul este o combinație armonioasă între arta machiajului și dezvoltare personală. În cadrul cursului aliatul nostru este oglinda, care ne învăță cum să ne accesăm și să ne acceptăm frumusețea interioară, conectându-ne la sinele nostru.
Prin practica cu oglinda, învățăm să ne identificăm punctele forte și pe acelea mizăm. Apoi, învățăm să ne machiem corect și cu stil, și să potențăm frumusețea fără să o acoperim.
Andreea Enache: Cum crezi că machiajul și îngrijirea tenului pot influența starea noastră emoțională și mentală?
Roxana Guzu: Machiajul și îngrijirea feței au un puternic impact asupra stării noastre de bine, ne aratăm iubirea de sine și ne potențăm frumusețea. Printr-o simplă atingere a feței, se pornește ritualul de pace a sinelui, iar rezultatele încep să apară. Cu o simplă bază aplicată corect, o mascara și un ruj roșu, poți fi sigură că ziua este un succes.
Andreea Enache: Ce anume încerci să transmiți participanților în cadrul cursurilor, în ceea ce privește relația lor cu propria frumusețe?
Roxana Guzu: Le spun că toate sunt frumoase și să fie conștiente de asta. Atunci când se așează la postul de machiaj, se privesc în oglindă și trebuie să-mi răspundă la o întrebare: "Care sunt punctele tale forte de pe față?" Iar marea majoritate începe cu: "Nu-mi place." Toate femeile suntem frumoase, dar nu suntem conștiente de asta. Atunci când ne privim în oglindă, trebuie să o facem în mod conștient, iar când ne atingem fața, să fim prezente în aici și acum, și să simțim acea stare de relaxare. De la o simplă aplicare a produselor de îngrijire a feței, ritualul de bine se instalează, mușchii se detensionează și atunci, fața noastră se relaxează. Bineînțeles că sunt foarte importante și mișcările pe care le facem atunci când aplicăm produsele pe față ca să obținem rezultate și mai bune.
Andreea Enache: Cum crezi că privirea în oglindă și conștientizarea propriei frumuseți pot contribui la creșterea încrederii în sine și a stimei de sine?
Roxana Guzu: Practica cu oglinda zilnică, este răspunsul la toate întrebările noastre. Suntem ființe minunate și încrederea în sinele nostru, n-ar trebui să lipsească în nicio zi. Dacă îi zâmbim oglinzii, ea ne va zâmbi înapoi. Să începem ziua cu un zâmbet și să ne spunem cât de minunate și frumoase suntem. La început poate nu credem, însă practicând zilnic, vom vedea ce schimbări apar. Să ne începem ziua cu un zâmbet și să o terminăm la fel. Primul lucru pe care să-l vedem dimineața pe chipul nostru, să fie fericirea și ultimul, mulțumirea pentru ziua care tocmai s-a încheiat.
Andreea Enache: Ce alte practici recomanzi pentru îmbunătățirea stării de bine?
Roxana Guzu: Recomand Face Yoga. Eu sunt și antrenor facial și susțin aceste antrenamente în online, în fiecare seară.
Pentru că mulți nu cunosc această disciplină, o să-ți povestesc câte ceva despre ea. Este o practică holistică, care acționează pe 3 niveluri: fizic, spiritual și emoțional. Cum acționează ea la interior? Ei bine diminuează anxietatea, elimină tensiunea, stresul, relaxează mușchii, durerile de cap, de măsele. La nivelul feței sunt puncte energetice, centri nervoși, care reacționează și transmit informațiile creierului că suntem bine, că suntem în siguranță și începem să ne relaxăm și primim totul în viața noastră cu mult mai multă blândețe. La nivel SPIRITUAL, practica Face Yoga îți aduce pacea interioară, stimularea glandelor precum hipotalamusul, glanda pineală și cea pitulară, stimulează producția de endorfină, care este responsabilă de energia, starea de spirit și reduce stresul. La nivel EMOȚIONAL, te ajută să te deconectezi, să te relaxezi și să eliberezi tensiunea - pentru o stare de calm și obținerea unui somn de calitate, eliberând nivelul de cortizol și fiind înlocuit cu melatonina, funcția de regenerare a corpului nostru. Cum acționează la exterior? Face Yoga este un antrenament al mușchilor faciali, care implică masaj și exerciții care stimulează mușchii, pielea și sistemul limfatic, contribuind astfel la eliminarea toxinelor din organism și eliberează orice bariere care blochează fluxul de energie. Este o combinație între contractarea mușchilor și a elementelor de masaj, care stimulează secreția de colagen, îmbunătățește elasticitatea pielii, reduce pungile de sub ochi, cearcănele, ridurile menținând pielea tânără și sănătoasă. Face Yoga este o alternativă la procedurile invazive. Este un antrenament al feței, prin care poți obține cele mai bune rezultate și să oprești îmbătrânirea.
Andreea Enache: Mulțumesc pentru timpul acordat și pentru că ai împărtășit această poveste de viață impresionantă. Admir dedicarea ta în promovarea unei frumuseți autentice și a echilibrului interior. Este cu adevărat inspirațional pentru fiecare dintre noi să descopere o perspectivă atât de profundă și convingătoare asupra conexiunii dintre frumusețe și starea de bine.
Pe Roxana o puteți găsi pe www.roxanaguzu.ro, dar și paginile ei de social-media: Facebook - Roxana Guzu, Instagram: Roxana Guzu.