INTERVIU CU GEORGIANA BUTNARIU

Terapeut Holistic

georgiana-butnariu-revista-holistica

Andreea Enache: Ce te-a determinat să urmezi o carieră în medicină?

Georgiana Butnariu: Întotdeauna am fost o fire curioasă și m-am simțit fascinată de complexitatea corpului uman. Este incredibil cum un corp adus în echilibru are atât de multe mecanisme care lucrează și se sincronizează perfect, cheia rămâne însă acest echilibru. Am considerat că acest echilibru nu poate fi înțeles doar prin medicină tradițională, ci și prin altfel de abordări, așa că din anul 3 de facultate am început să explorez și latura psihosomatică și spirituală. Este un mare avantaj pentru mine să pot înțelege și partea medicală, concretul, dar și partea spirituală, mai puțîn văzută, atunci când lucrez cu un client. Încă mi se pare fascinant și paradoxul că suntem atât de asemănători în esență, dar diferiți și unici in același timp.

Andreea Enache: Cum vezi relația dintre medicina tradițională și abordările holistice în îngrijirea sănătății?

Georgiana Butnariu: Cred că deși ne este greu să recunoaștem, majoritatea oamenilor acceptă la nivel inconștient perspectivele holistice, pentru că deși doar corpul este cel palpabil, concret, aproape nimeni nu neagă vreodată existența propriului suflet sau trăiri emoționale. Indiferent de gradul de scepticism față de abordările holistice sau credințe spirituale, mulți dintre pacienți spun la spital “boala asta a apărut după ce am avut o supărare mare” sau se confruntă cu simptome care nu pot fi justificate din punct de vedere medical. Luând în calcul asta, este important să privim orice situație cu care ne confruntăm, chiar simptome fizice dintr-o perspectivă sistemică. Este dovedit științific deja că stresul emoțional este factor de risc pentru multe dintre afecțiunile medicale, însă deseori în protocolul de tratament este factorul cel mai uitat sau neglijat.

Andreea Enache: Care este rolul constelațiilor familiale în procesul de vindecare și transformare personală?

Georgiana Butnariu: Constelațiile familiale sunt metodă care oferă o perspectivă sistemică completă oricărei situații cu care te confrunți și oricărui blocaj. Nu reprezintă întotdeauna o metodă care vine pe loc și cu rezolvarea, însă întotdeauna îți arată cauza unui blocaj sau chiar a unei afecțiuni medicale ce are o cauza psiho-emoțională și ce este de făcut mai departe. Este o metodă care grăbește vindecarea chiar și cu mulți ani pentru că întotdeauna arată dinamica inconștiență din spatele blocajelor. Fiind o dinamică inconștiență, această nu poate fi scoasă la suprafață în urmă unor analize mentale, conștiente, ci necesită o altfel de abordare.

Andreea Enache: Ce rol crezi că joacă conștientizarea și gestionarea emoțiilor în procesul de vindecare?

Georgiana Butnariu: Indiferent că vorbim despre vindecarea fizică sau cea emoțională, gestionarea oricăror stări cu care ne confruntăm este elementul central în sănătate. Chiar dacă ne uităm la definiția dată de Organizația Mondială a Sănătății, sănătatea înseamnă o stare de bine, emoțională, fizică și socială. Doar din definiție, două elemente țin în mod direct de inteligența emoțională. A fi matur și inteligent emoțional înseamnă să îți poți conștientiza emoțiile și să știi cum să le gestionezi, apoi să le eliberezi mai departe. Vindecarea fizică derivă și ea de aici, doar dacă ne gândim la mindset și la cât de important este efectul placebo în vindecarea oricărei afecțiuni. Astfel, mai mult decât gestionarea emoțiilor, este important să cunoaștem și care sunt credințele profunde, inconștiente din spatele emoțiilor noastre. În funcție de credințele noastre, fie putem trăi fiind liberi, fie rămânem in închisoarea propriei minți și limitări.

Andreea Enache: Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți în ședințele de terapie și cum le gestionezi?

Georgiana Butnariu: Cea mai mare provocare pentru mine în anumite cazuri este stabilirea unor limite în raport cu clienții. Uneori sunt necesare niște limite destul de ferme, însă este dificil să găsești o modalitate delicată de a pune aceste limite care să nu aducă niciun fel de rezistențe la proces din partea clientului sau să creeze o ruptură în relația terapeutică, mai ales în faza inițială a procesului.

Andreea Enache: Mulțumesc pentru timpul acordat și pentru că ai împărtășit aceste informații valoroase și atât de importante pentru fiecare dintre noi, privind corelația dintre medicina tradițională și medicina convențională.

Pe Georgiana o puteți găsi pe paginile ei de social-media: @georgiana.butnariu